Miód lipowy z bławatkiem

Z pasieki Dutkowiak, która liczy obecnie około 1800 rodzin pszczelich. Mieści się w okolicy Sulęcina, województwo lubuskie. To jedna z największych pasiek w Polsce. Od początku nastawiona była na pozyskiwanie miodu. Jest to teren rolniczy, z dużą ilością lasów, bez przemysłu. Po prostu czysty.

Miód Lipowo-Bławatkowy

to rodzaj miodu wielokwiatowego, w którym dominują miody z zbierane w okresie kwitnienia lipy i bławatka.

Wyróżnia się ciekawym smakiem chabra i aromatem lipy. Konsystencja kremowa czyni go delikatnym i lubianym przez amatorów miodu.

Zaliczany do miodów uniwersalnych o wysokich właściwościach przeciwzapalnych. Polecany w przeziębieniach, grypie.

 

MIOD LIPOWO –BŁAWATKOWY

Miód bławatkowy powstaje z nektaru popularnego chabra bławatka – pięknej niebieskiej rośliny, która jest uznawana powszechnie za chwast i rośnie na terenach wolnych od stosowania środków chwastobójczych.

Jest on wykorzystywany przy antybiotykoterapii, jako środek antybakteryjny i grzybobójczy. Dobrze sprawdza się także w leczeniu zakażeń jamy ustnej i układu moczowego. Miód ten wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami.

Miód lipowy jest zalecany we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.

 

 

 

Dodaj komentarz