Miód – naturalne i przyjemne lekarstwo

Od dawna wiadomo, że miód to dobre lekarstwo na wiele dolegliwości. Jego słodki smak znają wszyscy. Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje słodkiego nektaru.

mdsc05356

Miód na chorobę – jak najlepiej wybrać?

Płynne złoto zamknięte w słoiku. Każdy miód ma inny kolor i smak, różniący się w zależności od jego źródła co wpływa na jego właściwości. Przed zakupem słoika z pysznym nektarem, najlepiej zwrócić uwagę na datę jego produkcji, która nie powinna być dłuższa niż kilka miesięcy (zgodnie z polskim prawem miód ma 3 letni okres przydatności do spożycia). Miody o złocistej barwie są bardziej łagodne, zaś te ciemne, zwykle charakteryzują się wyrazistym smakiem i zapachem.

Miód wielokwiatowy  jest najbardziej popularnym z miodów. W zapachu wyczuwalny jest pszczeli wosk. Nektar ma kremową konsystencję i delikatną żółtobrązową barwę. Zawiera dużo kalorii, ale jest lekkostrawny. Ten rodzaj miodu polecany jest w okresach wzmożonej zachorowalności ( np. jesienią), ponieważ wzmacnia organizm, wzbogacając go w porcję energii. Dobrze działa na układ pokarmowy i pracę serca, a na dodatek uspokaja.

Miód lipowy ma właściwości antybakteryjne, a więc sprawdza się na kaszel i gorączkę. Można stosować go jako lek wspomagający przeziębienie i grypę. Pomaga na infekcje dróg oddechowych, ponieważ wykrztuśnie. Miód lipowy moggą stosować osoby chore na cukrzycę. Lipa działa korzystnie także na stany depresyjne i przeciwdziała problemom z zasypianiem.

Miód gryczany to prawdziwe źródło zdrowia. Niweluje niedobory żelaza i magnezu, więc jest polecany dla kobiet w ciąży. Łagodzi stres i niepokój. Może być spożywany przez chorych na cukrzycę i mających problemy z ciśnieniem. Miód gryczany ma działanie moczopędne, dlatego oczyszcza nerki oraz pęcherz.

Miód spadziowy  ten charakterystyczny miód  jest wytwarzany z roślin iglastych. Jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Może być stosowany  przy astmie, infekcjach dróg oddechowych, zaparciach czy chorobach wątroby. U najmłodszych sprawdza się jako lek na anemię.

Miód rzepakowy jest dość mało znany,  wyróżnia się delikatnym smakiem. Jest pomocny w przypadku infekcji dróg oddechowych czy chorób wątroby. To dobre  wsparcie odporności organizmu dzieci.

Miód faceliowy jest – w porównaniu do innych miodów kwiatowych – bardzo jasny, czasem zielonkawy, żółtawy. Ma lekko kwaskowy smak, delikatny, jest za to bardzo aromatyczny. Po skrystalizowaniu zyskuje jeszcze jaśniejszy odcień, dlatego czasem jego kolor jest wręcz biały.

Miód ten jest polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Doskonale wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego – przy nieżycie oraz wrzodach  żołądka, chorobach dwunastnicy. Jego spożywanie zaleca się cierpiącym na astmę oskrzelową. Ponadto wzmacnia organizm, pomaga leczyć przeziębienia. Można stosować go do słodzenia zamiast cukru.

fir-tree-honey-752145_1280

Miód chabrowy jest  rzadko spotykany ze względu na ubogie występowanie pół chabrowych. Jest on ciemny, o słabym zapachu bławatka, znanego też jako chaber.
Pomaga w przewlekłych stanach zapalnych nerek, ma działanie moczopędne i przeciwzapalne.

 

Miód leśny   charakteryzuje się subtelny aromatem roślin leśnych, z których został wytworzony. Zawiera przede wszystkim właściwości nektarów takich roślin jak borówka, lipa, dzika róża, kruszyna dziurawca, rumianek, malina, głóg, malina, borówka i wielu innych ziół. Jego bogaty skład pomaga przede wszystkim w przeziębieniach i dolegliwościach alergicznych wzmacniając układ odpornościowy i nerwowy, wpływa korzystnie na poprawę samopoczucia. 

Syrop z mniszka lekarskiego,  popularnie znany jako miodzio, ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych.

Dodaj komentarz