Zmora pory jesienno-zimowej są przeziębienia, katar i gorączka.
Można sięgnąć po tabletkę z apteki, ale można poradzić sobie samemu w sposób prosty i bezpieczny dla żołądka i wątroby.
Dzisiaj po wiem o kurkumie.
Składniki potrzebne do mikstury:
100g miodu ( 1/2 szklanki) – najlepiej lipowego
1 łyżka kurkumy bez glutaminianu sodu i bez glutenu
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
Szczypta czarnego pieprzu lub pieprzu Cayenne
Kurkumę wymieszać razem z pieprzem i octem w miseczce, następnie dodać skórkę z cytryny a na końcu miód. Po uzyskaniu jednorodnej masy przełożyć do słoika, zamknąć szczelnie i trzymać w lodówce.
Sposób dawkowania:
Profilaktycznie przyjmować codziennie 1 łyżkę mikstury, najlepiej rano.
W ostrych stanach zapalnych, grypie i infekcjach:
Pierwsze 2 dni po 1/2 łyżeczki kilka razy dziennie
Kolejne 2 dni po 1/2 łyżeczki kilka razy dziennie
Następnie dni aż do całkowitego ustąpienia objawów 1/2 łyżeczki 3 razy dziennie
Co ważne to aby przy przyjmowaniu nie połykać od razu, ale powoli rozpuszczać w ustach, trzymając kilka minut.
Dodam, że wszystkie składniki można dodać w sklepie Dary Zdrowia – obecnie na Nowym Turzynie, w alejce od parkingu do sklepu Piotr i Paweł.